Publicaties :

– publicatie van gedichten en essays over poëzie in diverse literaire tijdschriften, winnaar van verschillende wedstrijden voor poëzie en kortverhalen in Vlaanderen en Nederland.

– medeauteur, dichter van de drietalige anthologie: A’lpha prisma, Zeitgenössige Literatur aus der Euregio Maas-Rhein, (hedendaagse literatuur uit de Euregio Maas- Rijn), Shaker Verlag, Aachen 2001

– medeauteur van de bundel ‘VertelTorens’: gedichten en verhalen rond torens in het Hageland, Amphion, september 2002.

– ‘De tweede macht’, poëzie- en kunstbundel, Sint-Truiden, 2003

‘MonumenTaal’, gedichten en verhalen rond het kasteel van Nieuwenhoven, monumentendag 2004, uitgegeven door de stad Sint-Truiden

– auteur van het kerkhofgedicht ‘rip’ , gedichtenzuil op het kerkhof te Melveren, Sint-Truiden, oktober 2005

‘Lichtgekooid, een bestiarium’, poëzie- en kunstbundel  over dieren, plechtig voorgesteld in Herent en Bierbeek (februari en maart 2006) en in talloze culturele centra verspreid over Vlaanderen.

– “Fliegerdorf’, gedichtenbundel rond het militaire domein Fliegerdorf, monumentendag 2006, uitgegeven door de stad Sint-Truiden

– auteur van de kalligrafische kunstbundel ‘Annus’, in samenwerking met de kalligrafe Linda Truyers. (juni 2006)

– medeauteur van ‘Woorden sterven niet’, bundel van 17 funeraire gedichten (oktober 2008)

– aanwezig met 3 gedichten in het fotoboek‘Abdij Sint-Truiden, een wandeling’ (2008).

– winnaar van de poëziewedstrijd van de stad Leuven: zomer in de kruidtuin (juni 2006)

– laureaat van het project Leuven Kookt Kunst, samen met ontwerper Jo Klaps (oktober 2006-juni 2007) Dit resulteerde o.a. in het ontwerp van een servies met culinaire gedichten

– Met letterkapper Jos Geusens werd het monumentale gedicht ‘grenssteen’ ontworpen. (tekst Herman Rohaert, monument en belettering, Jos Geusens), het werd plechtig onthuld in Zoutleeuw, op grens Limburg-Brabant, Tiense steenweg, in april 2007 ).

‘Fructarium’, bundel van 12 gedichten rond Haspengouws fruit (april 2007), kalligrafie Linda Truyers.  De lancering van de bundel ging gepaard met het openen van de installatie van 10 grote banners met fruitgedichten in de centrale dreef van het Speelhof, Sint- Truiden, en de inhuldiging van het monument ‘rooddood’, permanent monument in corstensstaal van letterkunstenaar Jos Geusens van het gelijknamig gedicht van Herman Rohaert. (oplage 350)

– winnaar van de poëzieprijs van de Abdij van Vliermaal (2008)

‘Fookjes en Sprabels’, bundel van 21 gedichten bij cartoons van Frans Van Rompaey (september 09). De lancering van de bundel ging gepaard met de plaatsing van twee gedichten op de tankwagens van de brandweer van Sint-Truiden en een gedichtenbanner in de inkomsthal van de brandweer van Sint-Truiden. De bundel werd vormgegeven door Jo Klaps van grafisch bureau Brussels Lof.

‘Voorspel’,  fotografie en dichtkunst: foto’s bij gedichten, gedichten bij foto’s rond het thema ‘passie’ blurb.com (2009)

– ‘Hond en kat en andere beestjes’ Demer Uitgeverij (2010), bloemlezing van diergedichten van verschillende dichters , waaronder Leo Vroman Mooi uitgegeven, mooi gedrukt, lieve inhoud, en mooi doel! (LEO VROMAN (U.S.A. / Texas, maart 2010)

– ‘fritnepal’ ( 26 januari 2012),  dichtbundel fritnepal betreft een drietalig poëzieproject (Nederlands, Engels, Nepalees) rond 10 Vlaamse dichters en 10 Nepalese dichters. De bundel is in NEPAL verplichte lectuur bij universitaire studies en leraarsopleidingen, te koop uitbalie Sint-Truiden, €10.

‘Sluitsteen’ 20 jaar MengmeTTaal, Uitgeverij P (nov 2012), bloenlezing van gedichten van Mengmettaaldichters.

‘Fructuarium’, tweede, herziene en uitgebreide druk,  500 exemplaren, januari 2013, te koop op toeristische dienst van de stad Sint-Truiden

-‘Niet van baksteen’, gedichten over stad en dorp, uitgeverij Kontast (2013) In deze bloemlezing aanwezig met 2 gedichten: ‘Sint-Truiden’ en ‘Antwerpen’

-‘SOM’ (van toeval en ontroering) Leuven, uitgeverij P. 2014 gedichtenbundel met 63 gedichten

-‘BEAMBOOK’: het eerste houten boek ter wereld, gelaserd in hout, vormgever JO KLAPS, designbureau Brussels Lof: zie recensie hieronder
The Book Design Blog
BEAM poem
Feb 05, 2014 07:30 am
I love getting submissions that are a little out of the ordinary, and this piece is a great example. Created by Belgian design studio Brussels Lof (check out some of their previous features, a transparent catalogue and a book without ink), this piece is a poem entitled BEAM (in Dutch, “BALK”) by the flemish poet Herman Rohaert laser etched onto abachi wood and bound in leather. The result is a book-like construction, consisting of only two leaves, that also double as the front and back boards of the “book”.
Graphic design inspiration – an experimental book, created from engraved wood and leatherGraphic design inspiration –
Copyright © 2014 The Book Design Blog
http://www.designvlaanderen.be/hout-het-nieuwe-goud

‘LUST LAST LIEFDE’ Leuven, Uitgeverij P. 2017, gedichtenbundel

-‘HET ALFABET VAN DE VREES’ (in memoriam Rogi Wieg (1962-2015)) uitgeverij ‘in de knipscheer’, juni 2017, deelname aan deze gedenkbundel met een gedicht.

Beoordeling:

‘De gedichten van Rohaert kenmerken zich door dubbelzinnigheid. Je kunt ze zowel op gastronomisch als op erotisch niveau lezen. Dat is typerend voor het werk van Rohaert, het samenspel tussen suggestie en intimiteit en de grote verbeeldingskracht waarmee hij beeld en taal verzoent, of het nu gaat om een ontmoeting tussen mensen, een tango die op medogenloze wijze wordt gedanst, om een pan met kokende mossels, om het plukken van kersen in een Haspengouwse hoogstamboom’(De Standaard, november 2006)

‘De wereld op zijn kop. Een bundel met veel knipogen. Om te lachen? Niet altijd. Gedichten en tekeningen zijn zelden speels en vrijblijvend. God, geweld, dood en seks zijn weerkerende thema’s.  Rohaert ontmaskert de realiteit. Om het met de moraal uit zijn ‘Ontmaskerd’ te zeggen: laat je door orde & veiligheid verblinden, chaos en onzekerheid op je pad zal je vinden. ( De Standaard, 24 sept 09)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: